Kateri CMS je najboljši za mojo spletno stran?

Content Management System (CMS) je sistem za upravljanje vsebin. Uporabnikom omogoča izdelavo spletne strani in upravljanje s spletnimi vsebinami. Na voljo je več kot 1300 različnih sistemov, v uporabi pa jih je le peščica.

V Sloveniji je po podatkih Builtwith najpogosteje uporabljen WordPress. V CMS WordPress je zgrajenih več kot 60 % vseh svetovnih spletnih strani. V Sloveniji poleg WordPress prevladuje uporaba Joomla in Drupal.

WordPress

Primeren je predvsem za postavitev manjših in srednje velikih spletnih mest in spletnih trgovin ter blogov. Uporaba je enostavna in omogoča veliko vtičnikov, ki uporabniku olajšajo delo. Vsebino urejamo s prispevki. WordPress ima odlično podporo na forumih.

Bolj zahtevno pa je urejanje strukture in oblike spletnega mesta, za kar je že potrebna določena stopnja tehničnega in programerskega znanja. WordPress ponuja različen nabor vtičnikov in tem. Nekatere teme so plačljive in nekatere brezplačne. Brezplačne teme se da prilagoditi z nekaj več programskega znanja. Izbiramo lahko med WordPress.com ali WordPress.org. WordPress.org je možno neomejeno prilagajati in spreminjati kodo, WordPress.com pa je omejen z izbrano temo, kot npr wix. WordPress.com gostuje na strežniku WordPress.com. WordPress.org nalagate na svoj strežnik in ste lastniki svoje vsebine.

Joomla

Je drugi najbolj uprabljen odprtokodni sistem CMS. Po težavnosti jo uvrš-amo med Drupal in WordPress. Tako kot WordPress ponuja širok nabor vtičnikov, s katerimi lahko prilagodimo izgled in funkcionalnosti spletnega mesta glede na naše želje. Objavljanje in spreminjanje vsebin je enako enostavno kot v WordPressu, bolj zahtevno pa je njeno nadgrajevanje. Joomla omogoča razširitve, ki so pogosto plačljive in velikokrat nezdružljive. WordPress omogoča več brezplačnih, združljivih vtičnikov. Joomla omogoča manj optimizacije kot WordPress.

Drupal

Drupal je zahteven CMS vmesnik. Omogoča veliko prilagodljivosti in je primeren za večje, zahtevnejše spletne strani. Za njegovo namestitev in uporabo je potrebno veliko programerskega znanja. Primeren je za razvijalce z znanjem programskih jezikov (HTML, PHL). Strani, narejene v CMS Drupal se praviloma nalagajo hitreje, kot strani s CMS Joomla ali WordPress.

Kateri vmesnik naj izberem?

Če razmišljate o spletni trgovini je možnosti več kot le WordPress, Joomla in Drupal. Če želite stran ali blog, kjer boste objavljali vsebine, zasebne ali poslovne in niste programersko podkovani je najboljši odgovor WordPress. V WordPress je narejenih več kot pol svetovnih strani.

 

Digital Brain