Katera domena je najboljša za mojo spletno stran?

Ena izmed pomembnejših odločitev pred izdelavo spletne strani je izbira domene – naslova vaše spletne strani. Pri fizični trgovini je sprememba imena lažja. Spremeniti morate le napis na trgovini, računih in promocijskih materiali. Sprememba imena spletne strani pa za seboj prinese več težav. Sprememba domene podre obstoječo optimizacijo in vaša stran je uporabnikom manj vidna. Facebook ima stroga pravila glede spremembe imena strani. Za lažjo odločitev smo vam pripravili nekaj nasvetov.

Imena domene ima vpliv na celotno spletno stran. Vpliva na razultate iskanja v družbenih omrežji, promet, prepoznavnost in offline oglaševanje. Izbor prave domene vam je lahko v veliko pomoč pri gradni ali prenovi blagovne znamke.

Z domeno gradite blagovno znamko

Ime domene naj bo tako, da si ga bodo sledilci zapomnili. Z imenom boste gradili blagovno znamko (kot npr. Microsoft). Za spletno trgovino zagotovo ni primerna domena trgovina Maja, ali samo trgovina. Bodite izvirni in razmišljajte o besedi, ki jo bodo uporabniki prepoznali kot blagovno znamko.

  • ime domene naj bo lahko izgovorljivo
  • če je vaša ciljna skupina slovensko govoreča, se izogibajte besed, ki bi delovale tuje (npr. shop)
  • bodite izvirni

Domena naj bo unikatna

Kot že omenjeno, se mora domena enostavno izgovoriti. Ne pozabite, da večina uporabnikov vašo domeno natipka ali klikne na povezavo. Domena naj bo lahka za pisanje in izgovorjavo. Izgogibajte se domen, ki imajo negativne ali pozitivne asociacije.  Neprimerna in dvoumna domena za slaščičarno je domena sladki-greh.si. Prva asociacija je čokoladni preliv, potem pa nam misli zatavajo v vode industrije za odrasle. Domena sladki-greh.si je enostavna in si jo hitro zapomnimo. Vzgudi pa nam preveč asociacij.

Krajša je, boljša je

Manj črk ima domena, lažja je za pisanje, govorjenje, deljenje in iskanje. Domene kot so: trgovinazahisneljubljenckefloki.si ni dobra izbira. Razmišljajte o kratki, izvirni in lahko zapomnljivi domeni.

Raziščite trg

Če imate odlično idejo za domeno začnite raziskovati. Vpišite vašo domeno v iskalnik in poskušajte različne izpeljanke. Če boste našli veliko podobnih zadetkov, domena ni prava. Nato preverite ali je domena še prosta.

Domena je šele začetek. Sedaj potrebujete spletno stran ali spletno trgovino. Razmisliti morate o CMS-ju. Če niste programersko podkovani, vam lahko pomagamo.

Digital Brain